JACHETE si PANTOFI



Tipuri de jachete
Atilla / Bocskai
Atilla este o haină scurtă din stofă, catifea sau blană, decorată cu dantelă și noduri. Ea a devenit o parte din uniforma oficială a cavaleriei maghiare, husari (sau Huszár), dar a fost folosită si in viața de zi cu zi de către unguri si secui indeosebi de către nobilime și oficiali. In continuare haina de tip bocsay fac parte din patrimoniul national al poporului maghiar.
Blazer
Blazer: Haină bărbătească, tip sacou de costum, de principiu bleumarin inchis, cu buzunare aplicate,  cusuta la un rând sau două, cu nasturi metalici, aurii sau argintii  Blazere sunt purtate cu o varietate largă de haine, de la o cămașă și cravată până la tricou polo deschis la gât. De asemenea,  se poate combina  cu toate tipurile de pantaloni, inclusiv jeanși. De multe ori este folosit ca tip de uniformă pentru companiile aeriene, cluburi de yahting, școli particulare, cluburi exclusiviste. În mod normal, acest tip de blazere au cusut pe piept un semn distinctiv.
Bolero
Un sacou Bolero este un  sacou scurt și trunchiat, care are, de obicei, mâneci lungi. Originea numelui este necunoscută, deși cuvântul bolero este, de asemenea, folosit pentru a descrie o formă tradițională de dans spaniol și este de asemenea titlul unei piese bine-cunoscut de muzică clasică compusă de Ravel. Jacheta BOLERO poate fi realizată din diferite tipuri de țesături (mătase, satin si catifea) și poate fi purtată la rochie. Un sacou bolero va acoperi doar trunchiului superior, umerii, brațele, lăsând talia și  șoldurile descoperite. Bolero are în față  un nasture sau un fermoar scurt. Forma decupată dintr-un sacou bolero poate accentua talia și ajută la consolidarea imaginii unei siluete de tip clepsidră. Deși sacourile bolero pot fi purtate în orice moment al anului, acestea sunt cel mai adesea observate în timpul primăverii și vara ca o alternativă la jachetele mai groase sau pulover.

Bomber jacket (Jacheta de aviator)

Bomber jacket. (flight jacket, bomber jacket, or bombardier jacket). Din cauza faptului că în primul război mondial, avioanele nu aveau închise cabina de pilotaj, piloții aveau neapărata nevoie de îmbrăcăminte călduroasă. Astfel, din 1917 a început distribuirea către aviatori a jachetelor groase din piele, cu gulere mari, fermoare și clape la buzunare, unele căptușite cu blană. Există mai multe tipuri de jachete aviator din piele: tipul A-2 ,care a fost tipul standard al aviatorilor americani în timpul celui de-al doilea război mondial, de multe ori acest tip de jachete erau decorate pe spate cu desene, culorile principale erau Seal (culoare maro până la aproape negru) și Russet (roșu-brun pal până la brun de intensitate medie). Tipul "G-1", este jacheta cu guler de blană (este jacheta purtată de Tom Cruise în filmul Top Gun). Ulterior, după apariția supersonicilor, din cauza că jachete de piele  atrăgeau umiditatea la altitudini mari , ”bomber jacket” a fost produsă din bumbac, și mai târziu din nailon de înaltă calitate. Au apărut astfel tipurile ”B 15”, ”MA-1” (în culori verde salvie și albastru miezul-nopții și căptușeală de culoare portocalie).

Hanorac
Hanorac: Sacou greu cu glugă, de multe ori căptușită cu blană. Aceast gen de jachetă a fost inventată de indienii inuiți din Alaska, în limba groenlandeză este cunoscut ca anoraq.
Cagoule
Cagoule jacket. Haină asemănătoare hanoracului, special concepută pentru ploaie, care are atașată neapărat o glugă ce se închide cu șnur sau arici. De multe ori gluga este prinsă cu fermoare și se poate scoate ori se rulează și ascunde în spatele gulerului.

Gannex

Gannex: Este un tip de haină impermeabilă, ușor strălucitoare, cu fața exterioară de naylon și fața interioară de lână inventată de industriașul  britanic Joseph Kagan și purtată de mai mulți înalți demnitari: prim-ministru al Marii Britanii Harold Wilson, Nickita Hrusciov etc

Boucle Jacket


Boucle Jacket: Este un sacou elegant pentru femei  produs de Casa Chanel  în anii 20’ care a scos pe piață primul sacou boucle din lână. Aceste jachete au fost extrem de populare pentru mai mult de 75 de ani. Jachete boucle sunt o cerere importantă și în moda feminină  a zilele noastre datorită revenirii la moda a curentului retro. Femeile care achiziționează acest articol de îmbrăcăminte pentru a se îmbrăca clasic ar putea să combine jacheta cu o fustă dreaptă lungă și o eșarfă pentru un elaborat aspect cu clasic.
Jacheta boucle tweed cu franjuri poate fi purtată și de femeile foarte tinere care asociază sacoul cu blugi și tocuri sau cu o  fustă peste genunchi, un mod perfect pentru petrecerea unei seri într-un club de noapte.

Chef’s Jacket

Chef’s Jacket. Îmbrăcămintea bucătarilor rămâne un standard în industria alimentară. Tradiția de a purta acest tip de haine datează de la mijlocul secolului al 19-lea. Cel care a purtat pentru prima oară acest tip de jachetă este cunoscutul bucătar Marie-Antoine Careme (supranumit Regele Bucătarilor, Bucătarul Regilor) care este creditat cu dezvoltarea uniformei bucătarilor purtată în zilele noastre. Dacă boneta era deja utilizată din secolele anterioare,  Marie-Antoine Careme a căutat o uniformă pentru  bucătarul-șef. Culoarea albă a fost aleasă pentru a semnifica curățenia.

Chesterfield Jacket

Paltonul Chesterfield poate fi recunoscut ușor după gulerul său de catifea neagră. A apărut în secolul  al XIX-lea și este o haină lungă care se poate purta peste costum dar și  la ținute mai puțin formale. Chesterfield poate fi la un singur sau la două rânduri de nasturi.  Pe lângă gulerul negru el iese în evidență prin reverele late și ascuțite. Chesterfield a fost purtat de James Bond în mai multe filme, tocmai pentru a evidenția eleganța super agentului britanic.

Donkey Jacket

Donkey Jacket este un tip de sacou scurt si gros ”de muncă”, cu nasturi, confecționat din lână (fără căptușeală) si cu umerii armati din piele sau PVC. Donkey jacket este confecționat în culori inchise, negru sau bleumarin, purtat de muncitorii englezi care lucrează în aer liber.

În Marea Britanie jacheta donkey este considerată a fi  tipic muncitorească si este preferată de către  membrii ai stângii politice si de o parte din  tinerii skinheads

Duflle Coat


Jacketă dintr-un material gros de lână. Numele provine de la Duffel, un oras din provincia Antwerp aflată în Belgia, de unde  provine materialul. Desi există stiluri diferite pentru haina Duffel, totusi ea are anumite caracteristici standard: sistemul de închidere este din lemn sau corn cu funie sau piele, doua buzunare mari exterioare, cu acoperire clape, lungime până la genunchi.

Duster Coat

Duster Coat este un tip de haină foarte lungă din istoria ”vestului sălbatic”, purtată de călăreți pentru a-și proteja hainele.  Dusters erau croite din materiale deschise la culoare si aveau de obicei o fantă la spate până la nivelul șoldului pentru ușurință în timpul călăritului. Pentru o mai bună protecție împotriva ploii, ți a prafului s-au făcut din mușama și mai târziu din bumbac cerat.

Inverness Cape

Pelerina Inverness este un impermeabil scoțian, purtat in special în conditii meteorologice nefavorabile. Ea este renumită pentru că nu are mâneci, brațele ieșind prin găuri practicate în pelerină. Este denumită astfel după regiunea Inverness din Scoția. Împreună cu șapca cu cozoroc  face parte din articolele de îmbrăcăminte specifice ale detectivului Sherlock Holmes. Extrem de populară la un moment dat, fiind purtată și de poliția britanică. Astăzi ea este văzută numai arareori, nemaifiind produsă decât foarte rar. In zilele noastre se poartă de obicei ca accesoriu la kiltul scoțian

Ike Jacket

În timpul celui de-al doilea război mondial, soldații din armata S.U.A au purtat diferite stiluri de jackete, create special pentru a rezolva nevoilor soldaților pe diverse câmpuri de luptă (de la înălțimile friguroase ale munților la luptele de pe teritoriile din Africa de Nord sau Pacific). Jacheta model PQD 45, a avut două buzunare plisate cu clapete la piept, ajustări de curele la talie, butoane pe mâneci (pentru vremea foarte caldă sau pentru portul lor în blindate, erau folosiți butoni de plastic). PQD45B avea buzunare, pliuri laterale și un tiv simplu cu un singure nasture jos. Există si versiunea PQD45C, care avea nasturi în spatele gulerului la care se atașa masca de gaze. Jacheta M-1943 are două buzunare slash, și un guler larg, cu fermoar și închidere cu nasturil.  Culoarea este DO # 3, cu o captușeală de interior din poliacril. Uneori, aceste jachete au fost purtate întoarse pe dos pentru un mai bun camuflaj. Jacheta M-1943 mai lungă era folosită pentru zonele mai călduroase, iar cea scurtă de numită Jacket Ike, era fabricată din lână și folosită în zonele reci. Eisenhover Jachet, este un tip de jachetă miliatăr, bluzon sau haină scurtă care se încheie la talie.

Field jacket

Field jacket sau jacheta M-1965 a fost creată de designerii militari americani în 1965 pentru înlocui jacheta M-1951. M-65 a fost utilizată pe scară largă de către forțele Statelor Unite în timpul Războiului din Vietnam, în condițilei de vreme rece și ploioasă specific regiunilor musonice. Inițial a avut culoarea verde măslinie, ulterior fiind produsă într-o mai mare varietate de culori si modele, inclusiv in modele de camuflaj militar. În partea din față a jachetei sunt patru buzunare, două buzunare mari la șold și două buzunare mijlocii la piept. La spatele gulerului jacheta dispune de un fermoar care găzduiește o gluga de protecție. M-1965 poate avea nasturi la căptușeală pentru atașarea unei mesade călduroase, precum și nasturi la guler pentru atașarea unui guler de blană.

Fleece jacket

Fleece Jacket: Materialul principal al acestui tip de jachetă este Polar fleece (inventată în 1979), un inlocuitor sintetic pentru lâna. Materia prima pentru fabricarea acestui gen de tesatura este tereftalatul de polietilena, PET.Este un material mai usor decat lâna, pe care incearca sa il imite. Face parte din seria materialelor care izoleaza foarte bine, atat termic cat si hidro. Odata imbibat cu apa, chiar la procente de peste 1%, acest material isi pastreaza in continuare calitatile, pastrand constanta temperatura corpului si fiind la fel de elastic. In plus, tinde sa absoarba cu brio transpiratia emanata de corpul uman.

Gilet Jacket

Gilet este un sacou fără mâneci care seamănă cu o vestă.





Quilted Jacket

Sacou matlasat


Harrington jacket

Harrington Jacket (denumită si G9) este o jachetă casual tipic britanică, ideală pentru primăvară sau chiar o vară mai rece, este fabricată din bumbac, poliester, lână. In mod tradițional, căptușeala acestei jachete are un model tartan (scoțian) sau tip checs (șah). Acest tip de jachetă a fost creată de britanici in 1937 și făcută celebră de către regele rock and roll-ului, Elvis Presley în filmul King Creole. Harrington Jacket a fost extrem de populară în anii 60 în rândul tinerilor Mods si Skinheads. În anul 2007 au fost aniversați 70 de ani de la apariția acestui brand.

Jeans Jacket


Este jacheta obișnuită de blugi

Jerkin (vestă)

Kilt Jacket

Kutte

Kutte este o ”haină de luptă” (de obicei vestă) intens decorată cu petice, insigne sau picturi, care arată simpatia față de o formație rock, convingerile politice, aflierea la o gașcă a deținătorului, purtată în subculturile motociclist, punk si heavy metal.

Leather Jacket (jacheta de piele)

Leather Jachet (cunoscută ca jacheta de piele, motociclist). Cel mai frecvent, se fabrică din piele de vacă, dar se folosește si piele de căprioară, oaie și miel. Jachetele din piele sunt, în majoritatea lor, vopsite negru sau maro. Au fost și sunt folosite pe scară largă de către motociclisti, aviatori sau alti militari, dar și de tineri adepti ai diverselor subcurente: greaser, goth, metaliști, punk. Din anumite motive, psihologice, de intimidare, jacketele și hainele lungi de piele au fost purtate de către ofițerii și agenții C.E.K.A si K.G.B, Gestapo, S.T.A.S. Popularitatea ei imensă se datorează însă Hollywoodului: Jimmy Stewart, Gary Cooper, Marlon Brando, Harrison Ford au purtat in filmele lor, acest tip de jackete.

  • Există o mare diferență între jacketele de motociclist, destinate modei și cele care sunt folosite efectiv ca echipament de protecție pentru motocicliști, mult mai rezistente și groase, care au gulere mari, fermoare bine ancorate sunt gândite pentru protecția rinichilor pe vreme rece etc.

Letterman (Varsity) Jacket

Letterman (Varsity) Jacket . Numele său derivă de la Litera (letter) pusă pe stânga pieptului (prima literă a  liceului sau Universității) este în mod tradițional o jachetă tip, purtată de liceeni și studenții americani. Jacketa Letterman poartă însemnele scolii respective, sau a echipei de baschet, fotbal american, atletism, baseball, din școala respectivă. De obicei, culoarea mânecilor jachetei (făcute din piele) diferă de culoarea pieptului și spatelui (făcute din lână).

Mess Jacket (Spencer)

Mess Jacket (Eton jacket) este un tip de sacou formal, care se încheie la talie. Acest stil a apărut încă din anul 1790, când ducele George de Spencer (”Spencer” se numește acest tip de jachetă adresată femeilor) a tăiat cozile fracului său. În ciuda vechimi sale, destul de remarcabile, Mess Jacket a ajuns la modă în lumea civilă abia în anii 1930. Stilul a fost abandonat relativ repede din două motive principale. Primul motiv era că acest tip de haină ”cădea bine” numai pe persoanele înalte si atletice, iar cel de-al doilea motiv a fost, că Mess jacket a început să fie folosită pe scară mare de către chelneri sau muzicienii din restaurante. Mess jacket este folosită si in zilele noastre in industria servicilor.

Frac

Fracul (“Coada de randunica”) a apărut in secolul al XIX-lea fiind o piesa vestimentara fără ornamente, purtata si de nobili dar și de burghezi. Haina era o ajustare a hainei numită  “Justaucorps” care devenise, din punct de vedere al modei anacronică, partea din față a acestui tip de haină fost scurtată, rămânând doar poala rudimentară din spate, ca o coadă de rândunică, adica ceea ce astăzi numim frac. Pe sub frac se purta o camasa alba, de regula din matase. Fracurile erau, totusi, brodate cu fir de aur, de argint sau de matase. Fracul la două rânduri poartă denumirea de Prințul Albert (după prințul consort al reginei Victoria). În prezent, fracul, din material uni, se poarta doar in imprejurari oficiale, ceremonii, la opera, la un spectacol pretentios, la receptii. Nu se poarta frac la nunta. Fracul se combină, obligatoriu, cu camasa albă, brâu, papion, vesta alba, pantaloni cu vipusca din satin. Brâul, special confectionat pentru a se putea înfăsura in jurul taliei, avand cutele in sus, trebuie sa se asorteze cu papionul, adica pentru frac va fi alb (pentru smoking, negru). La mânecile cămășii, un accesoriu care nu trebuie să lipsească este reprezentat de butoni, care se vor asorta cu nasturii de la cămașă.

Goggle Jacket

Jacheta cu vizoare (în engleză: goggle jacket) este o jachetă cu cagulă care protejează împotriva vântului. Este denumită uneori și burqa pentru băieți, Mille Miglia sau jacheta (hanoracul) tip mască de gaze.Jacheta acoperă complet capul (înclusiv fața), fiind prevăzută cu două vizoare pentru ochi (similare ochelarilor măștilor de gaze). A fost lansată pe piață la sfârșitul anilor 1980 drept haute couture. Extrem de populară în rândul huliganilor din Marea Britanie. Jacheta cu vizoare este inspirată dintr-o jachetă militară japoneză. Este purtată de obicei în zilele cu vânt puternic sau ploaie cu vânt. Haina este folosită și pentru a evita identificarea, fiind folosită uneori de bande sau infractori în scopuri reprobabile. Purtarea jachetei cu vizoare nu este interzisă de lege în Marea Britanie, însă forțele de ordine pot legitima persoanele care o poartă.

Nehru Jacket


Jacheta Nehru poartă numele omului politic indian Jawaharlal Nehru. Caracteristica principală care distinge acest tip de sacou de  un sacou normal este guler specific numit ”mandarin” (stand intre 2-5 cm). Acest tip de haină a cunoscut o mare popularitate spre sfârșitul anilor 60, când tinerii nemulțumiți de cultura si valorile societății capitaliste au început să exploreze alte culturi, căutând puncte de vedere diferite. Deoarece mulți dintre acesti tineri s-au opus războiului din Vietnam și au căutat soluții pașnice, ei au admirat oamenii din India, care au obținut independența de Imperiul Britanic în 1947, prin mijloace non-violente.

Norfolk Jacket


Numele provine fie de la numele ducelui de Norfolk (un apropiat al regelui Eduard al VII-lea), fie de la tinuturile Norfolk. Norfolk Jacket apare incepând cu 1860 și se impune câțiva ani mai târziu, devenind un sacou extrem de popular printre ciclisti, jucători de golf și chiar vânători. Astăzi, nu există un stil specific pentru un sacou Norfolk, dar cele mai multe au pe centru spate si pe umeri fata pliuri si o curea. Începând cu anii 1930 a existat o tendință de a combina jacheta Norfolk cu contrastante, mai degrabă decât cu pantaloni in aceiasi nuanta. Stilul a fost mult timp popular pentru jachete și costume băieți, și este încă folosit în unele uniforme (în primul rând militare si de politie)

Pea Coat- sailor jacket

Pea coat este o haină cu revere mari, folosită de marinarii americani și europeni și de lucrătorii portuari, docheri.

Polo Coat

Polo Coat este un stil de palton casual originar din Anglia, purtat inițial de către jucători de polo. La început polo coat era fabricată doar din păr de cămilă, dar din cauză că părul  de cămilă se uzeaza destul de repede (indeosebi la  mansete si guler), țesătura din păr de cămilă a fost amestecată cu 50% lână virgină. În loc de butoane, pur și simplu feat

Oil skit coat



Peplum Jacket

Poncho

Raincoat (impermeabil)

Safari Jacket

Jacheta Safari este, în mod tradițional, de culoare kaky, fiind probabil copiată după uniformele soldaților britanici staționați în  colonii, purtate între 1900-1949, este fabricată din bumbac sau poplin. Acest tip de jachetă purtată cu pantaloni lungi sau scurți kaky, devine costum safari. Jacheta Safari are buzunare în părți și la piept, ea a fost popularizată de scriitorul american Ernest Hemingway și de importanți lideri politici australieni în ani 70', a fost purtată de asemeni de James Bond (Roger Moore) în câteva filme

Sport Coat (SACOUL SPORT)


Inițial, Sacoul sport s-a purtat ca ținută casual pentru vânătoare și alte sporturi în aer liber (de unde și numele) din Marea Britanie. Cu timpul, sacoul sport a ajuns să fie folosit în mai multe ocazii oficiale, la birou, ca uniforme școlare pentru licee etc. Stilul Sacolului Sport, materialele folosite, culorile și modelele sunt  mult mai variate decât la celelate tipuri de jackete (sacoul de costum, blazerul), la sacoul sport pot fi utilizate materiale mai rigide și mai groase, cum ar fi catifeaua, pielea de căprioară sau alt tip de piele.  

Tuxedo (Smoching)

Cunoscut sub numele de Dinner Jachet (Tuxedo sau Smoching). Ţinuta black tie (destinat evenimentelor de seară de după ora 18) constă într-un costum, de obicei din lână de culoare neagră. Acest tip de sacou este cunoscut şi sub denumirile de "smoking" sau "tuxedo". Sacoul are reverele satinate şi ,în majoritatea cazurilor, are închidere la un singur nasture (dar există și varianta de două rânduri de nasturi). se poartă papion negru, nu cravată. În buzunarul de la piept al sacoului trebuie să se afle batista de buzunar, albă sau roşie, ca alternativă la curea, se poate purta  bretele, negre.

TRENCH COAT

În 1823, scoţianul Macintosh, fabricant de produse chimice, a descoperit o modalitate mai bună de a impermeabiliza hainele cu ajutorul cauciucului. Începând cu 1824 începe producția industrială a hainelor impermeabile .Tot un englez, pe nume Thomas Burberry, a descoperit în cele din urmă o țesătură din bumbac care să nu permită apei să pătrundă printre fibre, țesătură brevetată în 1879 sub numele de gabardin. Burberry a proiectat trench coat-ul, design propus pentru uniformele armatei britanice. Primul si al doilea război mondial generalizează portul impermeabilului. Fiindcă inițial a fost purtată de militari, capsele aveau rolul de a fixa epoleţii, iar de inele erau agăţate grenadele pentru a fi la îndemână. Acest tip de îmbrăcăminte a fost botezat de soldaţii din linia întâi „trench coat”, adică haină de tranşee. Trench Coat, este o haină de ploaie impermeabilă, confecționată din bumbac, gabardină, dril, poplin, piele, uneori cu căptușeală detașabilă. Trench Coat-ul poate avea diverse mărimi, extrem de lungi, sub genunchi ori mai sus de genunchi. În mod trațional Trench Coat-ul are revere late, 10 nasturi mari ( de obicei de metal) cusuți la două rânduri, un cordon în jurul talie, curele la mâneci și epoleți la umeri. Inclusiv modelele pentru femei au aceste accesorii.


Tipuri de pantofi
În general pantoful este construit după 4 stiluri de închidere

Blucher / Derby/ Gibson

Blucher sau Derby (-șiret carâmbi deschiși-), mai sunt numiți și Gibson). Este un stil de pantof cu şiret, caracterizat prin faptul că are carâmbii deschişi/necusuţi.  Derby  poartă numele și de ”Blucher” în cinstea mareşalului prusac Gebhard Leberecht von Blucher  ( unul dintre învingătorii lui Napoleon în lupta de la Waterloo).
Astfel de pantofi purtau bărbaţii care mergeau mult pe jos. Poştaşii, vînătorii preferau acest model de pantofi deoarece după o zi lungă piciorul are tendinţa să se umfle şi acest tip de pantof oferă posibilitatea dea slăbi puţin pantoful pe linia montului.  Pantofii Derby/Bluchers se găsesc în variante : simpli, captoe , punched captoe.
Este mai putin formal decât pantofii oxford sau monk.
Oxford/ Balmoral/ Richelieu

Oxford

Oxford sau Balmoral (-șiret, carâmbi închiși, cusuți) în Franta sunt numiti Richelieu. Un Oxford este un stil de pantof cu şiret, caracterizat prin faptul că are carâmbii închişi/cusuţi. Au apărut pentru prima dată în Scoţia şi Irlanda, unde mai sunt cunoscuţi sub numele de Balmorals. Ei au devenit populari în secolul al XIX-lea. Acest tip de pantof se poate prezenta sub mai multe forme:
Cap Toe Balmoral:(Oxford-ul cu cusătură mediană): îşi au denumirea de la cusătura care delimitează botul de restul pantofului, este cel mai formal model de încălţăminte bărbătească. Se pot purta atât la birou cât şi la evenimente de ceremonie sau recepţii formale
Full brogue Oxford (sau wingtip): Brogue cu bombeul în forma literei W, închipuind două aripi :
Half brogue Oxford: este o variantă uşor modificată a modelului de mai sus, au o cusatura dubla pe bot intre care se gasesc perforatii decorative:
Medalion Top Wholecut : Pantofi fără cusături, foarte eleganți, folosiți de oamenii de afaceri.
Saddle shoes:  Pantofi oxford
Saddle shoes
Cap toe Balmoral
Full Brogue Oxford
Half brogue Oxford
Monk
Monk- Pantofi închiși cu cataramă.
Un pantof monk (călugăr) este un stil de pantof
fără șiret, închis cu o curea cataramă și curea.  Pantoful monk este un pantof oficial moderat: mai puțin formal decât un pantof  Oxford Balmoral, dar mai mult elegant decât un  Derby- Blücher)
Pantoful monk, este unul dintre principalele categorii de pantofi pentru bărbați.




IMG_cum-sa-porti-blugii-cu-pantofi-blog-superjeans-ro-18.jpg
Loafers
Loafers - (cu limbă, fără șiret-). În cazul Loafer-ilor re cunoașterea nu se mai bazează pe poziționarea șiretului, ci pe absența lui. Loaferşii (originari din Norveigia) seamănă la partea superioară cu un mocasin, dar au o talpă lată şi plată. Inițial acești tip de pantofi fără șiret erau purtați de văcarii norvegieni, fiindcă erau ușor de tras și ușor de scos de pe picior.  De altfel, termenul de loafer însuși poate fi tradus ca „trântor“, persoană care nu face nici măcar efortul de a se lega la pantof, un comod incurabil.  Începând cu anii 30'  au început să crească în popularitate în Europa şi America.  Loafersi sunt la fel de formali ca şi pantofii cu şiret. ei pot fi purtaţi la aproape orice: jeanşi, kaki, chino și chiar la pantaloni scurți, (dar nu la toate modelele)
Penny Loafers (G.H. Bass în 1936). Denumirea vine de la faptul că aveau un mini buzunar deasupra pantofilor în care intra un penny sau ceva decorativ.  Aceştia mai pot  și decoraţii pe căpută sub formă de canaf (ciucuri).
Tassel Loafers:  Loaferşii cu canaf sunt sunt acceptaţi la ţinuta business în SUA, iar cei fără în Marea Britanie.
Loaferşii Gucci ( apăruți în  1957), au o decoraţie metalică aurie pe căpută.
Tassel Loafers cu canaf (ciucuri)